5 tips om witte paarden écht wit te krijgen (en te houden..)

Witte paarden, ze zijn prachtig maar vaak ook een van de grootste viezeriken van de stal. Het lijkt wel of ze bewust in hun eigen mest gaan liggen of expres een duik nemen in die ene modderpoel in de paddock. Hier geven we een paar tips hoe jouw paard net zo kan shinen als de knappe schimmelhengst George (van Britt Dekker)

1. Wassen, wassen en nog eens wassen..

Een wit paard schoon krijgen met alleen een borstel is een onmogelijke taak. Om hem echt weer spierwit te krijgen zul je toch echt moeten wassen. Hiervoor kan je het beste een zilvershampoo gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor lichte vachtkleuren, dus palomino, cremello, bont, wit en alles daar tussenin. De Shiny Silver werkt echt super en ruikt ook nog eens heel lekker.
Voor je deze shampoo gaat gebruiken spuit je je moddermonster af met lauwwarm water. Gebruik bij het inzepen een borstel of washandschoen zodat je ook de onderliggende haren goed insopt. Voor het beste resultaat laat je de shampoo 2 à 3 minuutjes intrekken. Daarna spoel je het grondig uit en je ziet gelijk al verschil!
Als je de staart ook mee wast zou je deze nog kunnen insmeren met Silky Smooth conditioner, ook van Horsque. Dit zorgt voor een volle doorkambare staart, ook als ze al buiten zijn geweest!

2. Horsehood of simpel gezegd een paarden pyjama

De titel zegt het al, een Horsehood. Ik had er, voordat ik een wit paard had, nog nooit van gehoord. Het is eigenlijk een soort pyjama waarmee je je paard letterlijk van top tot teen in kan pakken. Dit is super handig als je bijvoorbeeld op wedstrijd gaat en je paard na het wassen nog even op stal moet wachten.
De horsehood is een deken gemaakt van stretch Lycra en daardoor sluit hij overal mooi aan op je paard. Hij is gemakkelijk aan te brengen en af te sluiten doormiddel van ritsen en klittenband. Daarnaast werkt hij ook nog eens tegen schuurplekken, win!

3. Schone stal

Je kent het wel, je komt 's-ochtends op stal en je paard staat al met zijn hoofd door het luik je op te wachten. Hoe dichterbij je komt hoe groter die bruine vlek op zijn hoofd lijkt te worden.. Hij heeft vannacht zijn eigen kussen gemaakt. Fijn! Wat helpt is om de stal iedere dag helemaal goed uit te mesten. Dus de mest én de natte plekken eruit, gooi er daarna een flinke berg stro, vlas of zaagsel overheen en tada! Een fijn bedje waarin jouw lieveling een stuk schoner zijn stal uit komt morgenvroeg.

4. Korte vacht en heel veel borstelen

In de winter is het echt een drama om een wit paard wit te houden met die lange teddyberen vacht van hem. Het ziet er wel schattig uit maar ideaal is het zeker niet. Een wit paard is makkelijker wit te houden met een korte vacht. In de zomer heeft hij natuurlijk een korte zomervacht. In de winter ga ik er liever voor om hem te scheren. In ieder geval waar hij zweet en waar mijn zadel komt. Zo voorkom je schuurplekken en irritaties. Als je je paard regelmatig een flinke poetsbeurt geeft blijft hij ook langer wit. Het fijne daarvan in de winter is dat je het gelijk niet meer koud hebt!

5. Inpakken maar!

Gaat jouw paard in weer en wind naar buiten maar wil je hem wel graag zo wit mogelijk houden? Denk dan eens aan een deken met hals en/of een staartzak! In de winter is dit echt ideaal. Het houdt je paard warm én schoon. Oké schoner.. Hij zal natuurlijk niet zo schoon zijn als na het wassen maar als je na het buitenspelen alleen nog maar de benen af hoeft te spoelen scheelt al een hele hoop toch?
Mocht je dit willen proberen, ga dan bij voorkeur voor een waterafstotende deken met een buikflap. Dit zorgt ervoor dat de singelplek ook netjes schoon blijft. Mocht je haast hebben en je paard staat nog buiten dan hoef je niet eerst de klonten modder er af te bikken. Gewoon benen afspuiten, flink borstelen en rijden maar!
Staartzakken zijn ook echt een uitkomst niet alleen voor paarden met een lichte staart. Zeg nou eerlijk, wie houdt er nou niet van een volle staart zonder klitten en knopen? Een staartzak is eenvoudig in gebruik, je maakt een of meerdere vlechten in de staart, schuift de staartzak over de gevlochten staart heen, maakt een knoopje met de twee lussen bovenin de staart en klaar! Ze zijn er zelfs in dezelfde kleuren als de horsehood, matchy!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published